PAVEN SEKAKUVAT

KUVAT 2010
Home | KUVAT 2008 | KUVAT 2009 | KUVAT 2010 | LINKIT

 Olemme kärsineet kovasta talvesta, jouduin taas tekemään pienen sairaalareissun. Mutta voimat  palailee ja eiköhän se tästä.

Joten alkuun evään tekoa

 

Hernesoppa

Hersoppaa voi ostaa Jalostajan purkissa, mutta parempi vaihtoehto on tehdä soppa itse. Miten se tehdään niin siihen on monta tapaa ja tämä on yksi niistä.

alku.jpg

 

Edellisenä iltana laitellaan kattilaan vettä ja lisätään tarvittava määrä kuivia herneitä. Herneet saa liota kattilassa aina siihen saakka, kunnes soppaa ruvetaan keittelemään, niin sanotusti turvotetaan herneet.

turvotus.jpg

 

Kuten kuvasta näkyy on herneet turvonneet yön aikana

kiehu.jpg

 

Soppa on porissut kattilassa jo jonkun aikaa ja saanut mustia pippureita mausteeksi. Soppa saa tosiaan hiljakseltaan porista kattilassa. Minulla kun on sellainen vanha levyillä tehty hella niin kakkos pykälä on juuri sopiva. Keittoajasta sen verran, että mitä pitempää sen parempaa. Herneitten liotus lyhentää keittoaikaa.

pippuri.jpg

 

Tuollainen määrä pippureita on jotakuinkin sopiva siihen määrään soppaa mitä ollaan tekemässä. Kuvassa näkyy minun tärkein mittayksikkö ruuan valmistuksessa.


suola.jpg

 

Sitten mittayksiköllinen suolaa. Suolan määrä on ihan kohtuullinen Luulempa että suolaa joutuu rippusen lisäämään ainakin itse jouduin. Koskahan muuten tuli mittayksikkö viimeksi pestyä.

sipuli.jpg

 

Sipulia soppaan. Sipuli ei ole mikään välttämättömyys ja on koulukuntia jotka ei käytä sipulia hernesopassa. mutta minulla on paha tapa pistellä sipulia ruokiin joihin se sopii. Sipuli kannattaa lisätä aika viimeisessä vaiheessa ja tälläinen halkipoikki pinoon tyyli sipulin leikkauksessa käy hyvin.

laski.jpg

 

Hernesoppa ilman läskiä on kuin pilvinen päivä jne... Elikkä ylikypsää saunapalvia paloina leikattu sillä halkipoikki pinoon menetelmällä. On se vaan het velehoa niin kuin keskisuomessa sanotaan, miten nykyisin osataan valmis sapuskasta pesemään kaikki maku pois, niinkuin tästäkin saunapalvista. Tilalle pannaan sitten kaiken

maailman E myrkkyjä makua antamaan. Onkohan ne E myrkyt ihan terveellisiäkään, ainakaan tämä palvi ei maistunut muulta kuin loppuun jauhetulta purukumilta. No kokeilin mausteilla pelastaa tilannetta. Olisi vaan pitänyt pyöräyttää laskiä vielä paistin pannulla.

valmis.jpg

 

Siinän se sitten on, talvisodan päättymisen kunniaksi oikein pakissa. Väessä ollessani tuli hernesoppaa tuli syötyä pakista useimman kerran puistoretkien aikana. Sopan valmistaminen vaatii aikaa, jos haluaa kypsää soppaa keittoaika on pitkä ja mitä pitempi sitä parempi lopputulos.


KATSO USKOMATTOMIA RUOKAOHJEITA TÄSTÄ!
 
 
KATSO VANTAAN NETTI-TV TÄSTÄ!